Χαράλαμπος Γαργανουράκης

"Άστρα μη με μαλώνετε"
Στίχοι - μουσική: Λευτέρης Καμπουράκης

Το "Αστρα μη με μαλώνετε" είναι ένα Κρητικό τραγούδι, γραμμένο σαν μαντινάδα, με τυπικά χαρακτηριστικά του κρητικού τραγουδιού, όπως είναι η επανάληψη στίχων και λέξεων, η ιδιότυπη ρίμα και φυσικά το θέμα του πόνου και έρωτα.
Το τραγούδι έχει γραφτεί από έναν Κρητικό, τον Λευτέρη Καμπουράκη, γνωστό και ως Καστελολευτέρη. Η ιστορία του τραγουδιού είναι εξίσου ενδιαφέρουσα με τους στίχους του, καθώς ο τραγουδοποιός γυρνούσε ένα βράδυ από ένα γλέντι, με βαριά την ψυχή του από τον πόνο της αγάπης, αποφάσισε να πει τον πόνο του και τον καημό του στα άστρα. Έτσι λοιπόν γεννήθηκε το τραγούδι "Άστρα μη με μαλώνετε".
Πρόκειται ουσιαστικά για έναν σιγανό χορό που περιέχει μαντινάδες οι οποίες έχουν γίνει αρκετά δημοφιλείς σε όλη την Ελλάδα. Την πρώτη μαντινάδα του κομματιού τη συναντάμε για πρώτη φορά σε μια ηχογράφηση δίσκου 78" με κοντυλιές, του μεγάλου βιολάτορα Στρατή Καλογερίδη με τραγούδι από τις αδελφές Παπαδάκη. Η ηχογράφηση αυτή περιλαμβάνεται στους "Πρωτομάστορες", δισκ. 10, "Στ.Καλογερίδης, Χάρχαλης, Γ. Μαύρος, Ναύτης".
Το "Άστρα μη με μαλώνετε" όπως το ξέρουμε σήμερα, ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά το 1982 στο δίσκο "Ω να χαρώ χαρώ το" (ΜΙΝΟΣ 484) από το Χαράλαμπο Γαργανουράκη ο οποίος πρόσθεσε τις υπόλοιπες μαντινάδες, σε μουσική του Καστελολευτέρη (Λευτέρης Καμπουράκης). Εκεί θα λέγαμε, ότι έγινε αρκετά γνωστό σε όλο το νησί της Κρήτης.
Σταδιακά ο δίσκος έγινε δυσεύρετος καθώς το cd άρχισε να κυριαρχεί στην αγορά και η εταιρεία στην οποία βγήκε ο δίσκος δεν το κυκλοφόρησε αργότερα σε ψηφιακό δίσκο. Το κενό αυτό αναπληρώθηκε από το Χαρ. Γαργανουράκη το 1993 με την κυκλοφορία του διπλού cd με τίτλο "Κρητικά Κλασσικά", (Αεράκης ΚΜΕ ΣΑ 556/7) όπου υπάρχει επανεκτέλεση του τραγουδιού. Το 1993 επίσης ο Βαγγέλης Πυθαρούλης κυκλοφόρησε το cd "Ονειροκαλεσμένη - Τα μελιτζανιά" (Panivar 40262) το οποίο περιείχε τα "Αστρα" με ενορχήστρώση του Πάρη Περυσινάκη, σε μια εκτέλεση η οποία έδωσε νέα ώθηση στο κομμάτι αυτό.

Η πανελλήνια επιτυχία του βέβαια έγινε ακόμη μεγαλύτερη μέσω του σπουδαίου λαϊκού τραγουδιστή από την Κρήτη του Μανώλη Λιδάκη το 1997, ηχογράφηση που περιέχεται εκτός από το cd "O Ήλιος του Γενάρη" και στον δίσκο του Ψαρογιάννη (Γιάννη Ξυλούρη) με τίτλο "Αυγή Ξανανταμώσαμε" (Αεράκης ΣΑ 581).



Πηγή : Κρητική παράδοση

Δεν υπάρχουν σχόλια: